Blog 2 van Sandra: Locatie bepalen voor een Tuiny Forest

Een Tuiny Forest heeft licht, water, lucht en voedsel nodig om te groeien. Best logisch natuurlijk dus in de tuin op zoek naar een passende plek. De  bomen en heesters kunnen ook in de schaduw redelijk goed groeien, de kruiden hebben wel wat meer zon nodig. We kiezen voor een plek in het zicht zodat we vanuit de eetkamer kunnen genieten van de Tuiny Forest. Gelukkig waren de kinderen het ermee eens dat op de plek van hun speelhuis een microbos mocht komen.

Een bos mag wat glooien dus een mooie organische vorm van ongeveer 6m2 uitgezet. Ik heb dit gedaan door eerst een rechthoek uit te zetten van 3 bij 2 meter en er daarna de organische vorm in te brengen. Uiteraard hoef je de oppervlakte niet helemaal exact te berekenen. Een kleine afwijking is niet erg.

Zoveel planten op 6m2, past dat eigenlijk wel?

De bomen die ik kreeg zijn nog vrij klein (<1m) maar ze kunnen natuurlijk groot worden. Past dat allemaal wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, het is de bedoeling dat de planten vrij dicht naast elkaar geplant worden. Je wil proberen zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje te creëren. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat fijn voor bomen is. Bomen houden van koele en vochtige lucht. Als ze dicht genoeg op elkaar staan, kunnen bomen dat microklimaat zelf creëren.

Kijk hier de vlog die Sandra bij deze blog heeft gemaakt: https://www.facebook.com/welkombijkant/videos/244863874922857 

——————————————————————————————————————

Een Tuiny Forest is een inheems bos op tuinformaat. Een inheems microbos van 6m2 in je tuin vol aan bomen, struiken en kruiden. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels én… goed voor jou!

De mensen van KANT hebben ervoor gekozen om deze Tuiny Forest te bestellen via Sprinklr (https://www.sprinklr.co/).

Zij hebben een samenwerking met IVN Natuureducatie en met ondersteuning van ASN Bank een pakket samengesteld vol gifvrij gekweekte planten van een biologische kweker.

Waarom doet KANT dit?

Hittestress, waterberging en droogte zijn een steeds grotere uitdaging. Veel van onze wilde planten en dieren hebben het niet makkelijk, zeker niet in de stad. Maar ook in onze mooie gemeente Vught zien we steeds meer tuinen die vol bestrating liggen. Maar als je alle tuinen bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurpark van Nederland! Stel je voor dat we die tuinen wat groener kunnen maken met een kant-en-klaar pakket vol gifvrije inheemse planten! Daarmee gaan we hittestress tegen, kan de bodem weer regenwater opnemen en geven we plant en dier een thuis. Met Tuiny Forest laten we de tuinen in Nederland weer bruisen van het leven!

Aanvulling op ons jaarthema.

Het thema van 2023 is ‘In iedere tuin een boom’. En liever nog meer dan één boom natuurlijk. Dat kunnen we oa realiseren met een Tuiny Forest. Op het einde van het jaar geven we enkele Tuiny Forests weg maar om jullie hier alvast kennis mee te laten maken gaan we een voorbeeld Tuiny Forest aanleggen. Dit gaan we doen bij onze Kantelaar Sandra van der Linden in Helvoirt. De aankomende weken zal er een blog (website) en vlog (socials) geplaatst worden zodat jullie op de hoogte blijven van de aanleg. In dit filmpje vertelt Sandra over de start.