Veel aanloop bij de tuincoach

4 jul 2021

De eerste maand van de KANT actie: ‘De tuincoach helpt’ is alweer voorbij. Vooral de laatste weken weten mensen de weg naar het loket te vinden om daar hun vragen over hun tuin te stellen. De tuincoach deelt haar eerste ervaringen.

Waar het aanvankelijk stil bleef op de plek waar ik klaar zat om mensen met hun tuinvragen te ontvangen zijn er de laatste twee weken plotseling veel mensen langsgekomen.

Het blijkt een schot in de roos te zijn: een plek waar je heen kan om eens te praten over de ‘dingen die je bezighouden’ in relatie tot je tuin.

Het zijn bijzondere en herkenbare verhalen waar mensen mee komen en mooie gesprekken die we daarover voeren.

De vragen die leven zijn zeer verschillend. Er komen vragen over het kiezen van beplanting voor zonnige en schaduwrijke plekken in de tuin. Of de vraag van iemand die op zoek is naar een mooie en geschikte ‘vervanger’, voor de helaas in haar tuin bij een voorjaarsstorm omgewaaide boom. Ook komen er vragen over de inrichting zoals: “wat kan ik doen om van mijn voortuin, voor iedereen zichtbaar, direct naast een parkeerplaats, een oase van rust te maken”? Herkenbaar was de wanhoop van een mevrouw die door omstandigheden ‘de grip op de tuin kwijt is geraakt’ en die uiteraard weer het gevoel wil hebben dat het ‘haar tuin’ is.

Allemaal vragen die recht uit het hart komen. Ik ervaar het als een bijzonder voorrecht om te mogen helpen met het geven van advies en het beantwoorden van vragen over plekken die voor veel mensen een persoonlijke betekenis hebben, maar waar ze ‘gewoon even een beetje hulp bij kunnen gebruiken’.

Marleen van Tilburg

 

Veel mensen hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een tuinbezoek. Er kunnen nog 10 mensen een afspraak maken in hun eigen tuin. Hiervoor betaalt u dan 50 euro, waarbij KANT de andere helft betaalt.

U bent welkom voor een gratis advies, elke dinsdagochtend in juli van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie: in het energieloket van VET Vught, onder de Speeldoos aan de Secretaris van Rooijstraat 13.