Verhoeven asperges ‘op zijn KANT’s’

26 feb 2021

Verhoeven asperges ‘op zijn KANT’s’

KANT was op bezoek bij KANT’elaar Erik Verhoeven. Erik en zijn partner Lean hebben een biologisch aspergebedrijf in Cromvoirt. Erik draaide een tijdje mee in de KANT initiatiefgroep, maar door de drukte in zijn bedrijf hield hij onvoldoende tijd over voor KANT. Maar in zijn bedrijfsvoering probeert hij wel zo veel mogelijk het gedachtegoed van KANT toe te passen

Familiebedrijf
Erik Verhoeven is de derde generatie Verhoevens die asperges teelt in Cromvoirt en doet dat met een enorme passie. Zijn visie is dat hij in feite ‘mensen te eten geeft’. Deze verantwoordelijkheid houdt hem scherp. Het bedrijf groeide uit tot de huidige 11,5 hectaren met (h)eerlijke asperges. De bodem vormt het basiskapitaal van het bedrijf en wordt goed verzorgd: met bodemvriendelijke bewerkingstechnieken en zónder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit jaar nog krijgt het bedrijf het SKAL-keurmerk toegekend: de garantie voor volledig biologische teelt!

Inspelen op het veranderde klimaat
Wat doet Erik daar allemaal voor? Zijn antwoord is kort en krachtig: “veel”. Zo is Erik bezig met de aanleg van druppelirrigatie. Met slangen brengt hij het water tot dicht bij de aspergeplant. Daardoor hoeft hij geen regeninstallatie of regenhaspel meer te gebruiken. En dat scheelt tot 75% in watergebruik. Erik kan de watergift met sensoren in de grond ook veel beter monitoren en preciezer afstellen. Tegelijk kan hij de noodzakelijke voedingsstoffen voor de asperge, zoals silicium, magnesium (geen kunstmest hoor!), op maat doseren. Dat levert sterkere planten op, die daardoor nog lekkerder smaken en minder gevoelig zijn voor schimmels en insectenvraat.
Erik laat het opgepompte grondwater in een bassin lopen en beluchten. Zo heeft hij veel minder last van ijzer in het water en gaan de slangen in plaats van 1 wel 4 jaren mee.

Wat cijfers over water en energieverbruik
Erik verbruikte in 2020 zo’n 23.000 m3 water (dit zijn 23.000.000 literflessen zeg maar). Dat vermindert hij nu met 75%, wat zo’n 17.250 m3 opgepompt grondwater uitspaart!
Voorheen gebruikte Erik voor het pompen 8.000 liter Diesel. Dat vervangt Erik nu volledig door elektrische stroom, die hij volledig groen inkoopt! Hierdoor vindt er geen uitstoot meer plaats van dieseluitlaatgassen. Natuurlijk vraagt dit alles een fikse investering, maar dat heeft Erik graag voor zijn gezonde asperges over.

Biodiversiteit en CO2
Maar Erik doet nog veel meer. Hij zaait elk jaar na de oogst een bloeiend gewas in als groenbemester. Wanneer dat in bloei staat gonst het van de insecten en fladderende vlinders. Het bedekt de zwarte grond en voorkomt hittestress en uitdroging van de grond. En natuurlijk voedt de groenbemester ook de grond: Erik ploegt de planten de bodem in en ‘geeft daardoor het bodemleven flink te eten’ zeg maar. Tegelijk legt hij zo CO2 (die veroorzaker van het broeikaseffect) vast in de bodem! Erik werkt met ‘bouwvoren’ (teeltzônes) van wel 1 meter diep, waarin de asperges gezond groeien. Deze grondlaag zit vol met pieren en insecten en heel veel organisch stof. Elk jaar voert Erik 10-12 ton compost aan, en 2-3 ton speciale wormencompost. Dit alles zorgt voor een uitstekende conditie en (water- en lucht) doorlaatbaarheid van zijn grond: het regenwater zakt er rustig in weg na een stevige bui, wat op een maisveld met slechts een verdichte bouwvoor van 30-40 cm en bijna geen bodemleven meer heel anders is…..

Zelfs de verharding van de parkeerplaatsen bij de winkel zijn waterdoorlatend en omzoomd door meidoornheggen. “Goed voor het hart en broedende vogels” zegt Erik.

Zijn passie voor zijn vak, de zorg voor de bodem en rekening houden met het klimaat, werkt erg aanstekelijk!
Bekijk de prachtige website van Verhoeven asperges