Wadi? Wat is dat?

29 mei 2024

In 6 artikelen besteedt burgerinitiatief KANT aandacht aan de bodem in jouw tuin en rondom jouw huis. Dit is het 4e artikel van de reeks, waarin uitgelegd wordt hoe je water in de tuin kunt vasthouden en laten infiltreren in de bodem. Water infiltratie versterkt het leven in de bodem. Daar willen we je in onze Open Tuinen Route graag meer informatie over geven.
Op 2 juni sluit de inschrijving voor mensen die hun tuin open willen stellen tijdens de Open Tuinen Route van zondag 30 juni. Heb je maatregelen genomen om het bodemleven te verbeteren en/of water vast te houden meld je dan nog aan!
Zodat andere inwoners net zo geïnspireerd raken en er meer tuinen ontstaan die goed water vasthouden.

Hoe houd je water vast in de tuin?
Stel je je eens voor: Je hebt net besloten om een regenton onder de regenpijp te plaatsen en je wilt volledig afkoppelen van het riool. De regenton is bij een stevige bui best snel vol en je wilt het water naar de tuin leiden. Maar hoe dan?
Een van de oplossingen is een wadi. Dit woord staat, in het Nederlands, voor Water Afvoer Door Infiltratie. Het is echter een bedachte afkorting. Oorspronkelijk is wadi een Arabisch woord. Wadi’s werden eeuwen geleden al toegepast door een verlaging te maken in de bodem en daar water naar toe te leiden.
Dat kan dus het water zijn van het terras, maar ook van de afgekoppelde regenpijp. Je maakt daarvoor vanaf de regenpijp een soort gootje of u verbindt een liggende pijp (boven- of ondergronds) aan de regenpijp. Bij de uitstroom leg je wat oude dakpannen, grind en/of tegels om te zorgen dat bij een heftige regenbui de grond niet wegspoelt.

Wadi’s zijn maatwerk en soms echte kunstwerken
Je kunt de verlaging in de tuin op vele manieren vormgeven. Vaak is 15-20 cm uitgraven al genoeg. Het kan ook dieper. Soms is 1-2 m2 voldoende, maar je kunt het ook groter maken of laten overlopen naar meerder verlaagde plekken in de tuin. Dat beslis jij zelf. Hopelijk kun je tijdens de Open Tuinen Route hier mooie voorbeelden van zien. In een wadi kunnen planten groeien. Een volgroeide wadi is gewoon een fraai onderdeel van jouw tuin.
Van belang is wel om een testje te doen of de wadi voldoende water doorlaat. Je graaft dan een gat op de plaats van de wadi en je giet daar een emmer water in. Als het water snel in de bodem zakt dan kun je de wadi aanleggen. Duurt het infiltreren lang dan kun je beter een andere plaats zoeken of toegeven dat jouw tuin niet zo geschikt is voor waterinfiltratie.
Tijdens de Open Tuinen Route wordt onder andere deze test gedemonstreerd. Reden te meer om zondag 30 juni van 10 tot 17 uur in jouw agenda te zetten.

Doe je mee?
De kerngroep van KANT nodigt jou van harte uit met ons mee te doen. Onze focus is om inwoners in de gelegenheid te stellen hun tuin, dak of balkon klimaatbestendig te maken. Wil je meehelpen aan een activiteit of weet je een goede activiteit waar jij aandacht aan wilt besteden? Laten we het dan samen doen! Bekijk onze website eens, daar staan meerdere tips op, van makkelijke tot moeilijkere maatregelen om jouw tuin klimaatvriendelijker te maken. Je kunt contact met KANT opnemen via welkom@welkombijkant.nl en telefonisch via 06-40326440.