Wauw, de Vughtse dorpen werden meer ‘blauw’!

30 aug 2021

De afgelopen maand hebben KANT en KARWEI Vught samengewerkt om inwoners te verleiden hun regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de bodem van de tuin. Daarvoor gaf Karwei een mooie korting op regentonnen en installeerde ‘KANT-handyman’ Albert een gratis ‘overloopslang’ aan de nieuwe ton, al dan niet in combinatie met een aansluiting (met korting) op de regenpijp.

De actie voorzag in een behoefte:
Zeker 100 klussen zijn al geklaard of staan nog in de planning. KANT financiert deze actie uit een financiële bijdrage van de gemeente Vught.

Op deze manier zetten we een positieve stap richting aanpassing aan het veranderende klimaat. De riolering wordt ontlast en er wordt bespaard op kostbaar drinkwater in de tuin omdat daarvoor vaker regenwater gebruikt kan worden.
We. hebben gekozen voor een ‘light’ afkoppeling van het regenwater dat op onze daken valt. Hierdoor komt 90 procent van het water in de regenton en tuin terecht. Alleen bij echte piekbuien komt het water nog terecht in het riool, zodat wateroverlast in de tuin wordt voorkomen.

We. hebben (met een natte vinger) berekend hoeveel water met deze actie nuttiger besteed wordt. Deze rekensom komt uit op ongeveer 20.000 badkuipen water per jaar! Natuurlijk hopen we dat steeds meer inwoners van de gemeente Vught door deze actie geïnspireerd raken en (zoveel mogelijk) regenpijpen gaan afkoppelen, dus zegt het voort!

We gaan ons deze herfst beraden over een eventueel vervolg van de actie.
Wil je met ons meedenken? Stuur dan a.u.b. een berichtje aan welkom@welkombijkant.nl.