Wie wil er een (klein) bos cadeau? – Tuiny Forest

18 sep 2023

Burgerinitiatief KANT stimuleert dit jaar dat er in de tuinen binnen de gemeente Vught meer bomen komen. Een onderdeel van de actie is dat we 6 tuiny forest pakketten (ter waarde van 125 euro per stuk) uitdelen aan inwoners die hun tuin willen vergroenen. Wil je helpen de biodiversiteit te vergroten? En wil je (een stuk van) jouw tuin ontstenen of extra vergroenen? Voeg dan kleur, geur en leven toe aan jouw tuin met een bosje van 6 m². Binnen een halve dag leg je daarmee een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden in jouw tuin aan. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers en voorkomt uitdroging van de grond en wateroverlast bij flinke regenval. En: goed voor bijen, vlinders, vogels én mensen!

Wil je kans maken op een gratis Tuiny Forest? 

Vertel ons voor 15 oktober a.s. op een geheel eigen wijze jouw persoonlijke motivatie (max. een half A4’tje) waarom juist jij een Tuiny Forest cadeau wilt. Burgerinitiatief KANT beoordeelt wie er een krijgt. Voorwaarde is dat je af en toe een kort berichtje of foto stuurt hoe het bosje zich ontwikkelt en we hopen dat je dan door jouw enthousiasme een “ambassadeur” wordt voor de Tuiny Forest ontwikkeling.
Stuur jouw motivatie naar welkom@welkombijkant.nl

Waarom willen we vaker een Tuiny forest?

Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurpark van Nederland, groter dan de Veluwe. Stel je voor dat we al die tuinen wat groener kunnen maken. Met een Tuiny Forest laten we de tuinen in Vught bruisen van het leven.

Kan een Tuiny Forest in elke (mijn) tuin? En past dat wel?

Jazeker. Er zijn planten gekozen die het in elke tuin en grondsoort in Nederland goed doen. Heb je nu een terras of grasveld? Geen probleem. Je tovert het zo om tot een microbos. Zelfs in een schaduwrijke tuin kun je planten. Het kant en klare pakket bestaat uit 5 inheemse bomen, 6 struiken en 14 kruiden.

Als je de bomen krijgt zijn ze nog vrij klein (<1m) maar ze kunnen natuurlijk erg groot worden. Past dat wel in zo’n klein stukje tuin?
Het past zeker, sterker nog, je plant alles met opzet vrij dicht naast elkaar. Het gevolg is dat je zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje creëert. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat goed voor bomen is.

Gewonnen! En dan? Hoe leg en onderhoud ik mijn Tuiny Forest aan?

13 November worden de pakketten in Vught afgeleverd. Je krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van de instructiefilm van IVN. Een van de mensen van KANT heeft in het voorjaar al een Tuiny Forest aangelegd. Zij kan haar ervaring ook delen en heeft al wat laten zien op onze (social) media.
– blog 1: de aftrap
– blog 2: locatie bepalen
Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog wat stro en eventueel wat compost te kopen. Een Tuiny Forest is ideaal voor de “luie” tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig. Voor veel meer informatie, kijk op de site van Tuiny Forest.

Najaar actie KANT: Bomen met een aantrekkelijke korting

Vanaf 1 oktober kun je bij stichting KANT een boom bestellen voor jouw tuin met een flinke korting. Je kunt kiezen uit kleine of grote bomen en sommige ervan hebben eetbare vruchten. De bomenlijst staat op de “actie”-pagina van de website van KANT. De hele maand september kunt je  oriënteren op jouw nieuwe aanwinst in de tuin en kun je uw vrienden motiveren mee te doen.

Zelf nu ook in actie komen? 
Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vind je meer info wat jij zelf nu ook al kan doen. Wil je actief meedenken en werken? Graag, we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties ben je welkom.  We zoeken in de periode van 17 november t/m 16 december vrijwilligers die ons helpen met het uitdelen van de bomen op vrijdag en/of zaterdag bij groencentrum Bas v.d. Bruggen in Vught. Heb je daar een dagdeel of dag voor over?
Je kunt ons bereiken via e-mail welkom@welkombijkant.nl of bellen (06-40326440).