Boom-in-Tuinen Route 2023

Op deze pagina vind je alle informatie over dit evenement dat op zondag 25 juni 2023 plaats vond in Vught, Helvoirt en Cromvoirt.
De organisatie is in handen van Stichting KANT.

De pagina is oorspronkelijk gebruikt om informatie te geven aan bezoekers tijdens de dag zelf. Ze is nu “omgebouwd” tot een verslag van de dag.

Waarom staan bomen centraal dit jaar in de open tuinenroute?

Planten van bomen in particuliere tuinen is het centrale thema van alle acties die door de mensen van KANT worden georganiseerd in 2023. In de navolgende twee artikelen lees je meer over de voordelen van bomen in tuinen:
– Bomen voor een gezonde bodem en mooie planten, klik hier om te lezen;
– Bomen zorgen voor verkoeling in de zomer, klik hier om te lezen;
– Bomen verminderen CO2 in de atmosfeer, klik hier om te lezen;
– Een fruitboom in uw tuin, klik hier om te lezen;
– Een wood wide web in uw tuin, klik hier om te lezen.

In het najaar van 2023 wordt een actie gestart in samenwerking met de gemeente waarbij 2.000 vouchers worden beschikbaar gesteld om met korting een boom te kunnen kopen en planten.

Op 25 juni kon je je laten inspireren door mensen die al bomen in hun tuin hebben laten staan. Zij vertelden er enthousiast over

De optredens van het Duketown Ladies 2 koor op zondagmiddag bij de v.Voorst tot Voorststraat konden door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan.

Programma 25 juni

Op dit kaartje kun je zien waar de tuinen liggen die meededen aan dit evenement. Dit kaartje is ook als flyer te downloaden.

Hieronder vind je een overzicht van de tuinen die meededen en een korte beschrijving van wat er is te zien. Bovendien staan achter de letter de aanvangstijd, de eindtijd van opening vermeld en de periode dat er een pauze wordt gehouden.
De nummering begint in Vught-Noord, gaat via Vught-Zuid, richting Helvoirt en dan via Cromvoirt weer terug (A t/m N).

Daar waar we fotomateriaal beschikbaar hebben (gekregen) is dat toegevoegd.

A. Prinsenhage 31 Vught 12 – 17 uur

Geen gras maar borders afgewisseld met 2 vijvers waarvan 1 ca een halve meter is verhoogd. Het daarachter aansluitend rozenperk is bereikbaar met een klinkerpaadje. Het totale wateroppervlak is ca 22 m2 en 40 m2. In de tuin is een rondgaande wandeling te maken. Er staan 4 bomen, een eik met een omtrek van 240 cm en 30 meter hoog, een amberboom, een malus en een meidoorn.

B. Vughterhage 52 Vught 12 – 17 uur

In mijn natuurtuin staan 2 appelbomen, een goudrenet en Elstar, 2 hazelaars, een vlier, een krentenboompje en een sorbus vilmorinii (een roze lijsterbes). Die staan in een groene, bloeiende en water vasthoudende tuin die omringd is door groen op een relatief beperkt oppervlak.

C. v.Voorst tot Voorststraat 43 Vught 10 – 17 uur

Er staan meer dan 10 bomen in onze tuin: cipres, ginkgo, 3 soorten appelbomen plus een sierappel, tamme kastanje, kweepeer, hazelnoot, honigboom, lijsterbes, tot bomen uitgegroeide meidoorn en Gelderse roos.
Alle regenwater is afgekoppeld en gaat naar vijvers en een wadi. Er is een moestuin, een pergola, water passerende verharding en een bijenkorf en -kast.
Het Duketown ladies 2 koor zal hier zingen om 13, 14 en 15 uur.
Helaas zijn deze optredens door onvoorziene omstandigheden geannuleerd. 

   

D. Molhuysensingel 16 Vught 10 – 13 uur

Groene oase in een kleinere tuin. Wat wildere tuin met een wilgenhut, grote den, zowel zon als schaduw gedeelten en veel (inheemse) planten.

 

E. Molenakker 21 Vught 10 – 17 uur, pauze 12-13 uur

We hebben een relatief kleine achtertuin maar toch is het een groen paradijs met daarin 4 kleine bomen geplant.
Verder valt er ook genoeg ander moois te zien. Vijvertje, regentuin, een kasje en een mooi bedekte bodem door vele plantjes. Ook in de schaduw.

F.  Baarzenstraat 22 Vught 10 – 13 uur

Een tuin in opbouw. Afgelopen jaren hebben we afgekoppeld, regentonnen geplaatst, stapelmuurtjes gebouwd, bij- en vlindervriendelijke planten toegevoegd en een moestuin gestart. Er staan bessen en frambozenstruiken en een mooie boom, de treurende Japanse honingboom.

G. Rouppe v.d. Voortlaan 18 Vught 10 – 12 uur

Voortuin te bezichtigen. Een kleine tuin met 4 bomen. Verder bestaat onze voortuin uit veel groen met bloeiende vaste planten en grassen.

H. Taxandrialaan 10 Vught 13 – 16 uur

In mijn groene, iet wat verwilderde tuin, staan veel fruitbomen (laagstam): appels, (stoof)peren, pruimen en bessenstruiken. Ze worden jaarlijks flink gesnoeid waardoor ze niet al te groot worden en ik kan genieten van vele soorten fruit uit eigen tuin.
Bij de buren staan een paar hele grote bomen waarvan ik volop geniet.
De meeste daken zijn helemaal afgekoppeld van de riolering. De gemeente Vught geeft sinds dit jaar subsidie op afkoppeling van het regenwater.
Hier kunt u zien hoe afkoppelen werkt.

I. Pluktuin ’t Neteltje, Dovenetelstraat Vught 13 – 15 uur

Wij zijn enthousiaste buurtbewoners van de wijk de Vughtse Hoeve en werken daar gezamenlijk aan een buurt pluktuin, ’t Neteltje. We kweken groente en fruit maar hebben ook een siertuin gedeelte. Twee jaar geleden zijn we begonnen en we zijn enthousiast ontvangen in de buurt. Iedereen in de wijk mag deelnemen aan de tuin of op een of andere manier genieten van de tuin door bijvoorbeeld een praatje te maken, koffie te drinken of een bloemetje te plukken of misschien iets van groente mee te nemen. Er zijn vier bomen in de tuin. Twee appel en twee peren bomen.

J. Sparrendaalseweg 3 Vught 10 – 17 uur

Achtertuin met een soortenrijke niet te strakke beplanting en vijver. Voortuin met vijver, gedeeltelijk als prairietuin. Een moestuin met kasje. Composthopen. Heggen, kippen. Hemelwater afgekoppeld.
Karakteristiek van de bomen: Een 40 jaar oude notenboom, 7 Lei-lindes achter het huis voor schaduw, een krentenboompje, een appel- en pruimenboompje, een vijg, een eeuwen oude taxus naast het huis, 2 magnolia’s in de voortuin.

K. Julianastraat 5 Helvoirt 12 – 17 uur

In het voorjaar aangelegde Tuiny Forest in de achtertuin.
Inheemse bomen, struiken en kruiden op 6m2. Verder een kindvriendelijk tuin met natuurlijk groen in opbouw. Voortuin met rode leibeuken, japanse esdoorns, heide en lavendel.

L. Anton Coolenstraat 9 Helvoirt 10 – 17 uur

Er staan verschillende bomen in o.a. sparren, acer, vogelkers, abelen, berken, hazelaar, christendoorn, sequoia, magnolia, catalpa en els. Mijn tuin is ca. 1500 m2 en bevindt zich voor, achter en aan de zijkanten van het huis.Er zijn 3 parkbanken.Er wonen o.a. egels, eekhoorns, spechten, eksters, duiven en allerlei andere vogels in de tuin.

M. Hoenderstraat 10 Helvoirt 10 – 17 uur

We hebben een prachtige treurwilg in de tuin staan. En verder nog wat bomen. Alsmede een klein bosje (landgoed Hoendernest). We zullen dan de paden en tuin openstellen.
Als mensen ook nog over de wandelpaden in de bosjes willen lopen dan duurt dat ook 20-30 minuten als je flink doorloopt.

N. Sint Lambertusstraat 70 Cromvoirt 10 – 17 uur

We hebben een grote natuurvriendelijke tuin met allerlei inheemse bomen en cultivars. De tuin is de afgelopen 27 jaar in delen aangelegd op de Hoge Akker, een van de droogste plekken van Cromvoirt. Het terrein is ongeveer 4 ha en bestaat uit siertuin, moestuin, weilanden, houtwallen en kikkerpoel. Ons doel is om een grote biodiversiteit te bereiken. We proberen dat met zo weinig mogelijk water te doen. De inrichting en de keuze van de planten is daarop afgestemd.